DNS mi zenMate mi ?


Soru biraz saçma gelebilir ama okudukça ne demek istediğimi anlacayaksınız. İnternette buna benzer bir soru görmedim lakin bazı kullanıcıların ezbere ve kendince en basite giden yolu bilinçsizce seçebileceğini düşündüm. İkisi tamamen farklı bir araç olsa da bir takım internet sitelerinin kapanması ile ortak bir noktaları oluşmuş oldu “Yasaklı sitelere giriş”. Öncelikle üst düzey internet kullanıcıları belki ortaya atacağım sorunlara kendince bir takım çözümler geliştirebilir o yüzden bunun daha çok derinlerde gezinmeyen bilgisayar kullanıcıları için olduğunu söyleyebilirim. DNS mi zenMate mi? Peki ne farkı var bunların? Çözüme giden her yol mübah mıdır?

Şimdi kendimce anlatayım. Öncelikle DNS ‘İn normalde kullanım alanı çok farklıdır. DNS (Domain Name System) IP numarasını sizin anlayacağınız şekilde alanadına dönüştürür. Klasik olacak ama Örn.: Google ip adresi 64.15.117.27 ‘dir. Biz www.google.com ‘u yazdığımızda DNS sunucularında bu isme karşılık gelen ip adresine gideriz aslında. Yasaklı sitelere girişte DNS ‘i değiştirmememizin sebebi ise bu çözümlemeyi yasağı koyan servis sağlayıcınızın DNS serverdan değilde Örn.: Google ‘ın DNS serverlarından bu çözümleyi yapmasıdır. Sağdaki şemada bu olayı daha detaylı inceleyebilirsiniz. İngilizce ile sıkıntısı olan arkadaşlar için numaralandırma diyaloğu aynen şöyledir;
1-http://www.howstuffworks.com ‘a gitmem gerekiyor
2-http://www.howstuffworks.com alanadı benim veritabanımda yok. Diğer DNS sunucusunu deneyeyeceğim.
3-Benim önbelleğimde var. Adresi şu IP ye karşılık gelmekte : 70.42.251.42
4-Harika! Gelen istek için bu önbelliği bir süre barındıracağım.
5-Yol tarifi için teşekkürler! Şimdi harika bilgi edinmeye….
olarak çevirebiliriz sanırım.
DNS ‘in avantajına gelirsek DNS değiştirmek şifreli bağlantılarınızda herhangi bir sıkıntı veya güvenlik açığı oluşturmaz (Google gibi güvenilir DNS ise). Dezavantajı DNS sunucuları da yasaklanabilir. Örn.: Twitter yasaklandığında Google ve Open DNS adresleri yasaklanmıştı.
Gelelim ZenMate ‘e. ZenMate bir proxy uygulamasıdır. Türkçe de genel olarak “Vekil Sunucu” olarak karşılık bulur. Proxy ‘nin mantığı daha basittir. Proxy girmek istediğiniz site ile sizin arasında aracılık yaptığını düşünebilirsiniz. Site ilk olarak proxy sunucuya ulaşır sonra siteyi proxy sunucu size iletir. Bu tür sitelerden çok fazla mevcuttur. ZenMate ‘in avantajı bunu bir eklenti olarak sunması ve vekil sunucularının hızlı olmasıdır. Sadece yasaklı sitelere giriş olarak düşmezsek DNS ‘ten avantajı ve dezavantajı vardır.  Avantajı şudur ki uploaded.net gibi dosya barındırma sitelerinde beklemek zorunda kalmazsınız. Bir hakkınız dolduğu zaman tek hareket ile modem resetlemeye gerek duymadan İsviçre,Almanya, Hong Kong gibi farklı lokasyonlar ile ip değiştirebilirsiniz bu şekilde beklemekten kurtulursunuz. Dezavantajı ise eğer ki yasaklı siteye girdikten sonra zenMate ‘i kapatmazsanız ve Google, Facebook, Twitter gibi sitelerde zenMate açık iken girer iseniz yapmış olduğunuz bu şifreli işlemler bu yabancı vekil sunucular üzerinden geçer.  Facebook ve Twitter ‘ı önemsemeyebilir ama bazen kullanıcıların hiç hesap etmedikleri noktalar olabiliyor. Örn. Android cep telefonu kullanan bir kullanıcı ya da Chrome ‘ın ücretli bir eklentisini satın alacak kullanıcı  Google ‘a kred kartı bilgilerini zenMate üzerinden girerse tehlikeli olabilir. En kötüsü ise internet bankacılığı kullanan kullanıcılara olabilir.

Peki hangisini kullanmalıyım?

Ben zenMate kullanıyorum. Youtube ya da Dosya yükleme sitelerinde çok rahat şekilde surf yapıyorum. Şifreli tüm bağlantılarımı ise Firefox üzerinden yapıyorum. Umarım yardımcı olmuştur.



0 yorum:

Yorum Gönder